piątek, 21 listopada 2014

Jak przygotować Latte macchiato

Jeśli znasz klasyczną kawę jaką jest czarne macchiato, znaną lepiej jako „mała czarna”, to powinieneś spróbować Latte macchiato. Smukła i elegancka kawa, przystrojona białą pianką na pewno spełni oczekiwania wielu smakoszy. Latte macchiato ma łagodny i mleczny smak z drobnym dodatkiem kawy espresso lub mokki. Jak przygotować prawdziwą włoską LATTE MACCHIATO?

Zapraszam do lektury.



Czas przygotowania: 5-7 minut
Poziom trudności: wysoki dla amatora

Niezbędne składniki i akcesoria:

  • świeżo zaparzone espresso lub mokka
  • 200ml świeżego mleka
  • szklanka o pojemności ok. 250ml, oraz łyżeczka, słomka lub coś do zamieszania
  • ekspres, dzbanek i spieniacz (jeśli nie ma na ekspresie)
  • dodatki : cynamon, wiórki czekoladowe, karmel.


Sposób przygotowania:

  1. Spień mleko. Jest to bardzo ważne, musi być podgrzane, ale nie zagotowane (ok. 60 stopni C).
  2. Następnie zaparz kawę, jeśli posiadasz ekspres zrób espresso.
  3. Do swojej szklanki wlej ¾ spienionego mleka i odczekaj chwilę aż lżejsza warstwa uniesie się do góry.
  4. Bardzo powoli, stosując cieniutki strumień wlej kawę do centrum szklanki. Kawa powinna utworzyć charakterystyczny pas (lub innych wzorek) w orzechowym kolorze.
  5. Pozostałą ¼ pianki połóż na wierzch, zakrywając powstałe niedoskonałości.
  6. Kawę możemy udekorować w dowolny sposób, używając do tego cynamonu, karmelu, startej czekolady



Poradnik wideo  - jak przygotować latte macchiato



Oryginalne latte macchiato najlepiej smakuje podane z kruchymi ciasteczkami typu. Pieguski itp.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz