Jeśli znasz klasyczną kawę jaką jest czarne macchiato, znaną
lepiej jako „mała czarna”, to powinieneś spróbować Latte macchiato. Smukła i elegancka
kawa, przystrojona białą pianką na pewno spełni oczekiwania wielu smakoszy.
Latte macchiato ma łagodny i mleczny smak z drobnym dodatkiem kawy espresso lub
mokki. Jak przygotować prawdziwą włoską LATTE MACCHIATO?
Zapraszam do lektury.
Czas przygotowania:
5-7 minut
Poziom trudności: wysoki dla amatora
Niezbędne składniki i akcesoria:
- świeżo zaparzone espresso lub mokka
- 200ml świeżego mleka
- szklanka o pojemności ok. 250ml, oraz łyżeczka, słomka lub coś do zamieszania
- ekspres, dzbanek i spieniacz (jeśli nie ma na ekspresie)
- dodatki : cynamon, wiórki czekoladowe, karmel.
Sposób przygotowania:
- Spień mleko. Jest to bardzo ważne, musi być podgrzane, ale nie zagotowane (ok. 60 stopni C).
- Następnie zaparz kawę, jeśli posiadasz ekspres zrób espresso.
- Do swojej szklanki wlej ¾ spienionego mleka i odczekaj chwilę aż lżejsza warstwa uniesie się do góry.
- Bardzo powoli, stosując cieniutki strumień wlej kawę do centrum szklanki. Kawa powinna utworzyć charakterystyczny pas (lub innych wzorek) w orzechowym kolorze.
- Pozostałą ¼ pianki połóż na wierzch, zakrywając powstałe niedoskonałości.
- Kawę możemy udekorować w dowolny sposób, używając do tego cynamonu, karmelu, startej czekolady
Poradnik wideo - jak przygotować latte macchiato
Oryginalne latte macchiato najlepiej smakuje podane z
kruchymi ciasteczkami typu. Pieguski itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz